Groen ‘bekijkt volgende stappen’ na nieuwe onthullingen over Filip Dewinter

Filip Dewinter (Vlaams Belang) op woensdag.
Filip Dewinter (Vlaams Belang) op woensdag. © Belga

Groen-fractieleider in het Vlaams Parlement Mieke Schauvliege reageert verontrust op de nieuwe onthullingen over de rol van Vlaams Belang-parlementslid Filip Dewinter in de levering van Chinese mondmaskers in 2020. ‘We bekijken welke volgende stappen er gezet kunnen worden.’

Apache en Humo brachten enkele weken geleden nog aan het licht dat Dewinter jarenlang lobbywerk verrichtte voor de Chinese inlichtingendiensten, en daar ook voor betaald werd.  Nu spitten beide media een affaire uit 2020 opnieuw naar boven.

Dewinter werd er destijds van beschuldigd via contacten met een Chinese spion, Changchun Shao, aan 10.000 mondmaskers te zijn geraakt. Hij moest zich daar eerder dit jaar al voor verantwoorden in de deontologische commissie van het Vlaams Parlement, maar die verklaarde de klacht onontvankelijk. Dewinter was op het moment van de feiten lid van de Kamer en niet van het Vlaams Parlement, wat de zaken bemoeilijkte. 

Volgens Apache en Humo lag er nog een reden aan de basis voor de onontvankelijkheid van de klacht: Dewinter legde een brief voor waaruit moest blijken dat de leverancier van de mondmaskers het ‘Voorbereidend Comité van de Internationale Medische Pilootzone’ in de Chinese stad Fangchenggang was, en dus niet Shao. Maar Shao is de man achter dat Voorbereidend Comité, blijkt volgens Apache en Humo onder meer uit artikels in de Chinese pers. Dewinter zou het parlement dus bewust om de tuin hebben geleid. 

‘Dewinter lijkt de ware toedracht nog steeds toe te dekken’, reageert Vlaams Groen-fractieleider Mieke Schauvliege. ‘Dat is onaanvaardbaar. De onderste steen moet bovenkomen.’ Omdat de deontologische commissie in het Vlaams Parlement mogelijk niet bevoegd is voor de affaire, wordt nog bekeken welke stappen er gezet kunnen worden ‘en welke instantie wel de juridische middelen heeft om dit ten gronde uit te zoeken’. 

Schauvliege benadrukt dat de legitimiteit van het Vlaams Parlement op het spel staat. ‘Filip Dewinter is niet alleen parlementslid, als ondervoorzitter van ons parlement zit hij in het hart van onze democratie. (…) Zo iemand moet boven alle verdenking staan. Hij brengt het parlement enorme schade toe.’

Groen vroeg Dewinter eerder al om zijn functie neer te leggen.

Partner Content