Fiscus wist van Panama-route Dexia, maar pakte ze niet aan
Al in juni 2009 kreeg de Bijzondere Belastinginspectie van Gent in een concreet dossier lucht van de ‘Panama-route’ die Dexia via Luxemburg organiseerde. Ondanks pogingen van Gents BBI-directeur Karel Anthonissen om het hele mechanisme te laten aanpakken door de BBI, gebeurde dat niet.
Bij de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) zouden de Panama Papers-onthullingen van het voorbije weekend over Dexia geen verrassing mogen zijn. Want De Tijd, dat samen met Knack, Mo* en Le Soir de Panama Papers uitbracht in België, vernam dat al in juni 2009 in een concreet dossier van een betrapte belastingzondaar de gewestelijke BBI-directie van Gent bevestiging kreeg van de toenmalige Dexia Banque Internationale à Luxembourg (Dexia BIL) dat de bewuste klant een bankrekening in Luxemburg had verborgen gehouden achter een offshore-vennootschap. Die offshore ‘Kestrel Overseas’ was niets meer dan een scherm met Belgische klanten – die de echte eigenaars waren van de rekening. Dat moest de bank toegeven in een brief van 16 juni 2009. De betrokken Belgische belastingplichtigen werden dan ook aangepakt.
Dus al in juni 2009, nadat de Dexia-groep het jaar voordien met drie miljard euro belastinggeld was ‘gered’, had de BBI aanwijzingen dat via Dexia BIL schermconstructies werden opgezet voor klanten. In die periode heeft de gewestelijke BBI-directeur van Gent, Karel Anthonissen, het dossier rond ‘Kestrel Oversaes’ gemeld aan de top van de BBI en aan de bankentoezichthouder. Maar de BBI liet na de hele Panama-route bloot te leggen. De toenmalige bankentoezichthouder CBFA (intussen vallen de banken onder het toezicht van de Nationale Bank) nam de informatie wel onder de loep, maar wat daarmee gebeurde, is nog onduidelijk.
Veel meer
Afgelopen weekend raakte bekend dat Dexia Groep rijke klanten op grote schaal heeft geholpen aan schermvennootschapen in Panama en andere exotische belastingparadijzen. De klanten kregen de vennootschappen om bankrekeningen in Luxemburg, Zwitserland en Jersey verborgen te houden. Het systeem begon al in de jaren ’90 en ging door tot aan de ontmanteling van de groep eind 2011.
De Panamaroute van Dexia is georganiseerd via Dexia BIL en het dochterfiliaal Experta. Het systeem was zo omvangrijk dat van alle bankfilialen in de wereld Experta veruit de meeste offshorebedrijven bestelde bij het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca, waar de Panama Papers zijn gelekt. Alleen al het Luxemburgse Experta-filiaal kocht 1.659 vennootschappen in Panama, op de Britse Maagdeneilanden en in andere exotische locaties.
Tussen die lange lijst met 1.659 schermvennootschappen hebben we Kestrel Overseas niet eens teruggevonden, wat er op kan wijzen dat Experta en Dexia BIL nog veel meer, andere offshores gebruikten voor hun klanten dan al blijkt uit het Panama Papers-lek bij kantoor Mossack Fonseca.
Belgische bestuurders
Het lijdt volgens De Tijd geen twijfel dat het Brusselse hoofdkantoor van Dexia Groep op de hoogte was van het offshoresysteem dat zijn private bank in Luxemburg op poten had gezet. Dat bewijzen onder andere nota’s over de contacten tussen Dexia-mensen in Luxemburg en medewerkers van het kantoor Mossack Fonseca. ‘Elke beslissing moet worden goedgekeurd door het hoofdkantoor in Brussel’, lezen we. Bovendien zetelden doorheen de jaren tal van Belgen in de raad van bestuur van Dexia BIL, zoals ex-premier Jean-Luc Dehaene (CD&V) en de Dexia-toplui Axel Miller, Stefaan Decraene en François Narmon.
(Lars Bové)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier