Fernand Huts: ‘Ik ben bang dat er weer oorlog komt’
Fernand Huts, baas van Katoen Natie, heeft bange voorgevoelens voor Europa. ‘Wij moeten investeren in Defensie.’
In een uitgebreid interview met Knack, waarin hij onder meer praat over de taxshift, de catastrofale files en de vernietiging van het polderdorp Doel, geeft Fernand Huts (baas van Katoen Natie) deze week toe dat hij bange voorgevoelens heeft. De Europese crisis draagt volgens hem de kiem van een oorlog in zich. ‘Het echte Griekse probleem is dat het land zijn middenklasse is kwijtgeraakt’, zegt hij. ‘En de Griekse reders zijn schatrijk, controleren het grootste deel van de wereldvloot maar betalen geen belastingen meer in hun land: die zijn weg. De Griekse elite heeft het eigen land in de steek gelaten. Dat land kan er niet meer bovenop komen. Onmogelijk.’
Die reddingsoperaties hebben geen zin?
Huts: Maar wie zijn wij aan het redden? Niet de Grieken, hoor. Wij zijn onszelf aan het redden. Griekenland heeft geld nodig om schulden terug te betalen, maar dat zijn schulden aan de Europese landen zelf. Het geld voor Griekenland draait gewoon in rondjes. De Grieken hebben daar niets aan. Weet u waar ik geweldig bang voor ben? Dat er weer oorlog komt.
Met wie?
Huts: Dat is volgens mij de vraag niet. Oorlog ontstaat gewoon. Denk aan de Eerste Wereldoorlog. Als u in 1913 zou hebben gezegd dat er oorlog ging komen en uzelf had afgevraagd met wie, dan had niemand die vraag kunnen beantwoorden. Maar toen Frans Ferdinand van Oostenrijk werd vermoord, stond heel Europa meteen in brand. Vandaag zegt mijn gevoel dat die zeventig prachtige jaren van vrede binnenkort wel eens achter ons kunnen liggen. Daarom ben ik zo’n voorstander van meer investeringen in Defensie.
Maar waarom vreest u dat er oorlog komt?
Huts: Omdat het hele Europese machtsevenwicht verstoord is. De as Duitsland-Frankrijk is verbroken. De Duitsers krijgen het almaar meer voor het zeggen. Zuid-Europa is aan het afbrokkelen. Ik weet niet waar er oorlog komt, maar ik weet wel dat Europa een continent is dat niet veel nodig heeft om de vlam in de pan te laten slaan. Bovendien gaan we naar een nieuwe financiële crisis, en die zal deze keer geen aanloop nemen, maar ineens toeslaan.
Had u de vorige financiële crisis zien aankomen?
Huts: Absoluut. Zes maanden voor de banken begonnen om te vallen, zag ik dat er problemen opdoken bij de Amerikaanse hypotheekverleners. Wij hebben in maart 2008 beslist om alle investeringen te stoppen, niemand meer in dienst te nemen en overal de broeksriem aan te halen. Als de crisis nadert, moet je je daarop voorbereiden. En dat is gelukt. Onze omzet is tijdens de crisis verdubbeld.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier