‘Elke hervorming van Brussel botst op onwil van de Franstaligen’
Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is bezorgd om de cohesie in onze samenleving na de aanslagen in Brussel en Zaventem. Zijn boodschap is duidelijk. “Onze samenleving mag niet uit elkaar vallen. Geen millimeter mogen we toegeven op onze waarden en vrijheden.” Bourgeois is het rondje zwartepieten beu en wil oplossingen. Maar hij wijst in één beweging ook de Franstaligen op hun plichten.
Kan dat wel als de burgemeester van de hoofdstad zijn vertrouwen opzegt in de minister van Binnenlandse Zaken (N-VA’er Jan Jambon)?
Dat is problematisch. Maar ik denk dat hij stilaan door iedereen teruggefloten is, zelfs binnen zijn eigen partij. Kijk, het terrorisme, dát moet onze vijand zijn. En de oplossing is drieledig. Je moet één: IS uitschakelen, want dat is de bron van het kwaad. Twee: meer inzetten op veiligheid en zeker op inlichtingendiensten. Dat is wat Jan Jambon en de federale regering nu doen. En drie: onze samenleving mag niet uit elkaar vallen. Ik maak me zorgen over de cohesie, echt waar. Dat is mijn boodschap aan jeugd- en sportverenigingen, lokale besturen, werkgevers, Fedasil, noem maar op: reageer assertief telkens iemand ingaat tegen bijvoorbeeld het recht op vrije meningsuiting, de scheiding tussen kerk en staat of de gelijkheid tussen man en vrouw. Geen millimeter mogen we toegeven op onze gedeelde waarden en vrijheden. Die vormen de basis van onze samenleving.
Kan u dat concreter maken?
Geen enkele overheid mag nog wegkijken van de problemen. Dat is te lang het geval geweest. Dat is mijn eerste punt. Het kan niet zijn dat een burgemeester niet weet wie waar woont. Dat was in Molenbeek zo, in Schaarbeek. Dat kan niet. Je moet je bevolkingsregister op orde hebben. Je moet controles doen. Ik hoor die burgemeesters wel zeggen dat ze de middelen niet hebben, maar als Jan Jambon steun aanbiedt om alles in kaart te brengen, dan wijzen ze dat af.
Als hij aanbiedt de boel op te kuisen.
‘De islam moet verwestersen’
Men heeft hem die woorden in de mond gelegd. En hij heeft die niet ontkend, inderdaad. Maar goed, dat is mijn punt niet. Je mag niet wegkijken van de problemen. En mijn tweede punt: de islam moet verwesteren. Let op: ik reik de moslimgemeenschap de hand. Ik heb niet toevallig een levensbeschouwelijke dialoog opgestart. En je merkt dat de overgrote meerderheid zich wil inschrijven in onze samenleving. Maar de minderheid die dat niet wil, moeten we strenger aanpakken. Ook de moslimgemeenschap zou duidelijker afstand moeten nemen van hen, zeker in probleemwijken.
Was Dutroux een catharsis voor de hervorming van politie en justitie, dan moeten deze aanslagen dat zijn voor de hervorming van Brussel, stelt Stefaan De Clerck vorige week. Heeft hij gelijk?
Absoluut. Daar is ook consensus over aan Nederlandstalige kant. Brussel is een anachronisme. Ik zeg al lang dat Brussel één stadsbestuur moet worden. New York is een goed voorbeeld. Brussel heeft iemand nodig als Michael Bloomberg (voormalig NY-burgemeester, red). Hij heeft orde op zaken gesteld, de criminaliteit aangepakt, de leefbaarheid vergroot, én ook een community gevormd. Maar goed, bij ons botst elke hervorming van Brussel op onwil van de Franstaligen.
Waarom is dat zo?
Dat moet je hen vragen. Je kan niet logisch verklaren waarom zij willen voortgaan met hun baronieën, met hun negentien burgemeesters, met hun zes politiezones. Tenzij het puur om de macht zou gaan. Ik hoop echt dat de druk nu zo groot wordt dat de Franstaligen overstag gaan, want de situatie zoals ze nu is, is gevaarlijk.
(Paul Cobbaert/ De Zondag)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier