‘Een echte staatszaak’: vraag om onderzoekscommissie naar zaak-Chodiev wordt steeds groter

Patokh Chodiev © /

Oppositiepartijen DéFI, Ecolo-Groen, PS en cdH willen dat een onderzoekscommissie zich buigt over het dossier-Chodiev, genoemd naar de corruptiezaak rond de Belgisch-Kazachse miljardair Patokh Chodiev.

Volgens recente onthullingen in de media zou gewezen Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) op het kabinet van toenmalig minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) samen met Chodievs advocaat Catherine Degoul bemiddeld hebben om de zogenaamde afkoopwet (de verruimde minnelijke schikking) zo snel mogelijk door het parlement te loodsen. De Decker ontkent lobbywerk te hebben verricht. De druk om die afkoopwet erdoor te krijgen zou er via Frankrijk zijn gekomen. In ruil voor de verkoop van twee miljard euro materieel van Frankrijk aan Kazachstan, zouden mensen uit de omgeving van voormalig president Nicolas Sarkozy hun invloed aangewend hebben.

Ethische regels

‘We moeten op zijn minst vragen stellen bij het interventionisme van een staat – Frankrijk – in de soevereiniteit van een andere staat – België – om zijn handelsbelangen te begunstigen’, zegt DéFI-voorzitter Olivier Maingain in Le Soir. Hij wijst ook het optreden van De Decker ten voordele van ‘notoire maffiosi als Chodiev en zijn akolieten’ met de vinger.

Armand De Decker
Armand De Decker© Belga

Maingain vindt dat een onderzoekscommissie ethische regels zou kunnen uitwerken voor parlementsleden. Bovendien moet die nagaan waarom toenmalig minister De Clerck ‘zich niet met kracht heeft verzet tegen de goedkeuring van de afkoopwet’.

‘Staatszaak’

‘Elke dag komen er nieuwe onthullingen’, luidt het bij de Kamerfractie Ecolo-Groen. ‘De steeds meer gedetailleerde informatie in de pers en antwoorden op parlementaire vragen van de groene Kamerleden tonen aan dat de afkoopwet die in maart 2011 groen licht kreeg, er kwam onder druk van de toenmalige Franse president in functie van Kazachse belangen, en dat in actieve samenwerking met ex-Senaatsvoorzitter De Decker’. De groenen hebben het over een ‘echte staatszaak’ en laken een klassejustitie.

Ook PS en cdH willen een onderzoekscommissie. De Franstalige christendemocraten willen wel het gerechtelijk onderzoek afwachten. Minister van Justitie Koen Geens zei vorige week alvast dat dat snel afgerond zou zijn.

MR, de partij van Armand De Decker, is niet a priori tegen. Volgens MR-fractieleider Denis Ducarme moet de Kamercommissie Justitie uitzoeken wat het beste middel is dat het parlement kan gebruiken om klaarheid te scheppen in het corruptiedossier rond Chodiev.

Rekwisitoor

Le Soir en Mediapart schrijven maandag over verklaringen die Degoul heeft afgelegd aan het parket van Parijs en aan een Belgische rogatoire commissie. Daaruit zou blijken dat de verdediging zowel een ontwerp van minnelijke schikking als een ontwerp van rekwisitoor naar de advocaat-generaal heeft gestuurd. ‘Men had me gezegd dat dat zo gebeurt in België’, lichtte Degoul het doorsturen van het rekwisitoor toe.

Beide kranten achten het aannemelijk dat de verruimde minnelijke schikking groen licht kreeg, ondanks een rondzendbrief van de toenmalige procureur-generaal Marc de le Court, maar met toestemming van het parket-generaal en tegen een politiek akkoord binnen het parlement. Ze wijzen daarbij met de beschuldigende vinger naar de rol die advocaat-generaal Patrick De Wolf heeft gespeeld. Die was ook verbindingsmagistraat op het kabinet van staatssecretaris voor Fraudebestrijding Carl Devlies (CD&V). De Wolf, die eveneens in het dossier werd gehoord, bevestigt de verklaringen van meester Degoul niet. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content