Duizenden jongeren aan de antidepressiva
De Christelijke Mutualiteit (CM) luidt de alarmbel omdat jongeren die antidepressiva nemen, bijwerkingen riskeren zoals zelfmoordneigingen. Het aantal jongeren aan antidepressiva steeg de voorbije twee jaar met tien procent.
Dat meldt de Standaard. Het ziekenfonds heeft berekend dat vorig jaar 4.917 minderjarigen minstens een keer een antidepressivum kreeg. Meer dan 130 van die minderjarigen waren vijf jaar of jonger. De grootste groep is die van de 17-jarigen. Waarom de medicatie wordt voorgeschreven, staat niet in de cijfers.
‘Antidepressiva niet beter dan neppil’
Het gaat om antidepressiva van het type SSRI. Volgens de bijsluiter geef je die medicijnen best niet aan kinderen en jongeren. ‘De indicatie is volgens de bijsluiter majeure depressie bij volwassenen’, vertelt Caroline Lebbe, apotheker verbonden aan de CM. ‘De gevolgen zijn dat er meer sprake is van zelfmoordneigingen, -gedachten en woede-uitbarstingen dan bij neppillen. En de werking van antidepressiva is niet beter dan een neppil.’
Bij hele kleine kinderen worden antidepressiva genomen tegen angst- en slaapstoornissen, maar de CM vindt het vooral verontrustend dat de cijfers in stijgende lijn gaan. De stijging bedroeg de voorbije twee jaar tien procent.
Psychotherapie toegankelijker maken
Kinderpsychiater Erik Goentjens weet niet of de stijging slecht nieuws is: ‘Misschien betekent die stijging gewoon dat er meer aandacht is voor jongeren met psychische problemen.’ Medicatie van het type SSRI wordt volgens hem breed gebruikt en nadelen zijn niet zo uitgesproken. ‘Enkele jaren geleden zijn er inderdaad vanuit instanties uit de VS waarschuwingen gekomen dat het aantal kinderen dat een zelfmoordpoging ondernam, was toegenomen. Achteraf bleek uit nauwkeurige analyse dat dat bleek niet het geval was. Medicijnen verdienen zeker een plaats in de behandeling.’
De CM pleit ervoor dat dokters zo vaak mogelijk voor psychotherapie kiezen en geen pillen meer voorschrijven uit gemakzucht of omwille van financiële redenen. De mutualiteit pleit ervoor dat psychotherapie toegankelijker wordt voor jongeren. Medicatie wordt namelijk terugbetaald, maar een bezoek aan de psycholoog niet. (Belga/NSK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier