Di Rupo stort geld van Publifin door naar het Rode Kruis

Elio Di Rupo (PS). © BelgaImage

De voorzitter van de PS beval dat het geld dat de leden van de sectorcomités van Publifin aan zijn partij teruggeven overgemaakt wordt aan het Rode Kruis. De humanitaire vereniging had op donderdag 19 januari al tienduizenden euro’s op haar rekening staan ten nadele van de publieke aandeelhouders van Publifin. En dat is nog maar een begin…

Elio Di Rupo lijkt lichtjes overrompeld door de zaak Publifin. Terwijl het algemeen parket van Luik een gerechtelijk onderzoek opent voor – onder meer – verdenking van misbruik van gemeenschapsgeld ten nadele van intercommunale Publifin, gaf de voorzitter van de PS de opdracht aan de betrokken federaties om de onrechtmatig geïnde sommen aan het Rode Kruis te storten.

Volgens artikel 74 van de statuten van de PS moeten de mandatarissen ‘een financiële bijdrage aan de partij van minstens 10% van de brutovergoeding of het brutototaal van de geïnde zitpenningen’ terugstorten. De mandatarissen die in een intercommunale zetelen moeten hun deel terugstorten aan de federatie waarvan ze afhangen. In dit geval betreft het drie van de vier socialistische federaties van de provincies Luik: Hoei-Borgworm, Luik en Verviers.

Donderdagochtend, met gezwinde spoed

Midden vorige week vroeg Di Rupo aan de algemene secretaris van de partij, Jacques Braggaar, om onmiddellijk de secretarissen van de in het schandaal verwikkelde federaties te contacteren om zijn opdracht zo snel mogelijk uit te voeren. Donderdagochtend belde Braggaar naar de drie betrokken federale secretarissen. De dag zelf belandden de eerste stortingen op de rekening van het Rode Kruis. Tienduizenden euro’s, volgens onze informatie.

Logisch gezien moeten die fondsen echter teruggegeven worden aan Publifin. De intercommunale is immers de benadeelde entiteit, waardoor het Luikse gerecht ook een onderzoek opende naar misbruik van gemeenschapsgeld. Laten we niet vergeten dat Publifin een 100% publieke entiteit is met als belangrijkste aandeelhouders de provincie Luik (61,1%), 75 Waalse gemeenten en één Vlaamse (38,4%) en het Waalse Gewest (0,4%). Het geld van die publieke aandeelhouders werd dus door een opmerkelijke dirupiaanse wens naar de boekhouding van een humanitaire vereniging geheroriënteerd…

Wanbetalers

Het is waarschijnlijk niet de laatste storting, verklaart een socialist die nauw betrokken in het dossier is: ‘Eerst en vooral staan verschillende verkozenen financieel in het krijt bij de partij. Ze moeten dus herinneringsbrieven krijgen, waardoor het een tijdje zal duren voor het ontbrekende geld terugkomt. Bovendien moet 2016 nog in rekening gebracht worden. De fiscale fiches van 2016 van Publifin zullen de ex-leden van de sectorcomités niet bereiken voor april of mei 2017.’

Volgens onze berekeningen hebben de 13 socialistische mandatarissen die tussen eind 2010 en eind 2016 in de vier sectorcomités van de intercommunale zetelden (gas, energie, Luik-stad, telecom) samen iets meer dan één miljoen bruto geïnd. Uiteindelijk moet er dus minimum 100 000 euro, of 10%, teruggegeven worden aan de drie bovenvermelde federaties. Het is ook het bedrag van de onverwachte jackpot dat het Rode Kruis zou moeten krijgen eens de operatie afgewerkt is.

Een haar in de boter

Volgens onze informatie zijn er nog altijd discussies aan de gang binnen de partij om te bepalen of de retrocessies van de leden van het sector comité ‘gas’, het eerste in zijn soort dat bestond van 22 december 2010 tot 21 juni 2013, ook aan het Rode Kruis teruggestort moeten worden, ‘gezien hun anciënniteit’. In het licht van de onthullingen van Le Vif over hun aard en opkomstcijfers, onder meer door hun voorzitter, stelt zich de vraag waarom de humanitaire vereniging die bedragen niet zou krijgen…

Partner Content