‘Britse spionage bij Belgacom duurde langer en ging verder dan gedacht’

© IMAGEGLOBE

Bij de digitale aanval op Belgacom die vorig jaar aan het licht kwam, kon de Britse geheime dienst GCHQ veel meer communicatie onderscheppen dan tot nu toe werd aangenomen.

Dat schrijft De Standaard.

GCHQ raakte al in 2011 binnen door de gegevens van drie werknemers te hacken. Daarna konden ze tweeënhalf jaar lang ongestoord rondsnuffelen in het netwerk van Belgacom en dochterbedrijf BICS, dat het echte doelwit van de hacking zou zijn geweest.

De geheime dienst kon zo de communicatie onderscheppen van de individuele klanten van Belgacom zelf, van de NAVO en de EU, en van de klanten van honderden internationale telecomproviders. Een nooit geziene schending van de privacy, blijkt uit nieuwe, niet eerder gelekte documenten die De Standaard zaterdag publiceert.

Snowden

De documenten zijn afkomstig van NSA-klokkenluider Edward Snowden.

Belgacom zelf wilde niet reageren ‘zolang het gerechtelijk onderzoek loopt’. Het federaal parket ‘neemt akte van de nieuwe onthullingen’ maar wil voorlopig geen commentaar geven. Ook voor hen zijn de Snowden-slides nieuw, aldus de krant.

Edward Snowden zelf zegt dat het de eerste keer is dat er een ‘smoking gun’-bewijs is van een cyberaanval van een land op de kritieke infrastructuur van een ander land. Dat het in dit geval gaat om een aanval van de ene EU-lidstaat op de andere, maakt de zaak voor Snowden extra verontrustend.

‘Als we toelaten dat de Britten België hacken, dan aanvaarden we impliciet ook het omgekeerde. En als de Britten België mag aanvallen, mag China het Verenigd Koninkrijk aanvallen’, klinkt het in De Standaard.

(Belga/RR/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content