België wil Iraanse Revolutionaire Garde op terroristenlijst

Alexander De Croo (Open VLD). © Belga

Net als verschillende andere Europese landen wil België dat de Iraanse Revolutionaire Garde in de EU als terroristische organisatie wordt erkend. Dat heeft premier Alexander De Croo woensdag gezegd in de Kamer.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken vergaderden dinsdagavond al over de oplopende spanningen in het Midden-Oosten, na de aanval van Iran tegen Israël van afgelopen weekend. De Europese diplomatieke dienst (EEAS) wordt gevraagd nieuwe sancties tegen het regime in Teheran voor te bereiden.

Er zal onder meer worden bekeken of de Iraanse Revolutionaire Garde, de meest militante vleugel van het regime in Teheran, op de Europese terreurlijst kan worden gezet. Ook België is daar voorstander van, gaf premier De Croo woensdagochtend in de Kamer aan, na een vraag daarover van Anneleen Van Bossuyt (N-VA). ‘Ja, dat is mijn standpunt’, antwoordde hij bevestigend.

Momenteel hebben enkel de Verenigde Staten de Iraanse Revolutionaire Garde als terroristische organisaties aangemerkt. Dat ook de Europese Unie dat zou doen, is niet voor de hand liggend, zei Hoge Vertegenwoordiger Josep Borrell dinsdag. De EU moet daarvoor over bewijs beschikken, aangeleverd door de lidstaten, dat de Garde effectief bij terroristische activiteiten betrokken is. ‘Maar momenteel is dat er niet’, zei Borrell. Desondanks bekijkt de EEAS de zaak.

Volgende week maandag buigen de buitenlandministers zich opnieuw over bijkomende sancties tegen Iran, maar de kwestie wordt vanavond ook besproken op de Europese top van staatshoofden en regeringsleiders. ‘België vindt dat de Iraanse Revolutionaire Garde op de sanctielijst moet worden geplaatst, dat zou een sterk signaal zijn. Maar ik ben benieuwd wat de positie van de andere landen is’, zei De Croo bij de start van de vergadering.

Wellicht zullen de leiders een oproep aan alle betrokken partijen lanceren om zich terughoudend op te stellen. ‘We willen geen verdere escalatie’, zei De Croo. Hij gaf toe dat de juridische basis om de Iraanse Revolutionaire Garde als terreurorganisatie te erkennen ‘solide’ moet zijn, ‘maar het is niet omdat het moeilijk is dat we het niet moeten proberen’, zei de premier. Hoe dan ook, ‘moeten we een duidelijk signaal geven dat aanvallen als die van afgelopen weekend niet ongestraft kunnen blijven’.

Ook de Nederlandse eerste minister Mark Rutte wil de Revolutionaire Garde op de Europese terreurlijst zetten. ‘Er zouden juridische bezwaren zijn, maar volgens ons kan het wel’, zei hij.

Partner Content