België roept Iraanse ambassadeur op het matje na aanval op Israël

Lahbib
Hadja Lahbib op 26 juni 2023. © Belga

Ons land heeft de Iraanse ambassadeur op het matje geroepen na de Iraanse aanval op Israël van zaterdagnacht. Dat meldt de FOD Buitenlandse Zaken. Hij werd ervan op de hoogte gebracht dat België de aanval sterk veroordeelt.

Iran vuurde in de nacht van zaterdag op zondag meer dan 300 raketten en drones af op Israël, als vergelding voor een Israëlische aanval begin april op het Iraanse consulaat in de Syrische hoofdstad Damascus. Ons land had de aanval zondag, bij monde van premier Alexander De Croo, minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib en minster van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez, al sterk veroordeeld. 

Die boodschap werd ook overgemaakt aan ambassadeur Seyed Mohammad Ali Robatjazi, die op vraag van Lahbib werd ontboden op de FOD Buitenlandse Zaken. 

‘Deze aanval vormt een ongekende escalatie en een risico op een vuurzee voor de hele regio. Wij veroordelen deze in de sterkst mogelijke bewoordingen. Deze aanval brengt de regionale stabiliteit en de bevolking in gevaar en brengt ons verder weg van vrede. Ik roep alle partijen op om de grootst mogelijke terughoudendheid te tonen’, aldus Lahbib in een persbericht.

Partner Content