‘België moet zich meer inzetten tegen hedendaagse slavernij’
België moet zich sterker inzetten voor de bestrijding van alle vormen van hedendaagse slavernij. Dat heeft de speciale rapporteur van de Verenigde Naties, Urmila Bhoola, gezegd.
De speciale rapporteur van de Verenigde Naties Urmila Bhoola deed een oproep aan de Belgische regering om zich sterker in te zetten voor de bestrijding van alle vormen van hedendaagse slavernij. Daarbij is een goede opsporing en identificatie van de slachtoffers van essentieel belang.
“Ik ben tevreden dat er binnen de sociale en arbeidsinspectie en de politie gespecialiseerde eenheden bestaan die klachten over uitbuiting onderzoeken”, zei de mensenrechtendeskundige aan het eind van haar achtdaagse bezoek aan ons land. “Maar potentiële slachtoffers, zoals kinderen en andere kwetsbare groepen, worden niet altijd opgespoord, geïdentificeerd en naar de juiste instanties doorverwezen, waardoor ze het risico blijven lopen om misbruikt of uitgebuit te worden”, stelde mevrouw Bhoola vast.
‘Extra training nodig’
De Zuid-Afrikaanse advocate is sinds 2 juni 2014 speciaal rapporteur voor hedendaagse vormen van slavernij. In België maakte ze de afgelopen dagen kennis met ons gerechtelijk systeem via bijeenkomsten in Brussel, Antwerpen, Gent en Namen. Bhoola benadrukte de noodzaak om alle eerstelijnsactoren (politie, inspectiediensten, sociale en gezondheidsdiensten en voogden) naar behoren te trainen in het herkennen van slachtoffers van hedendaagse vormen van slavernij.
“Er is ook extra training nodig om ervoor te zorgen dat de slachtoffers goed worden geïnformeerd over hun rechten, zoals de 45 dagen bedenktijd” zei ze. Bhoola had lof voor de multidisciplinaire aanpak bij de bestrijding van het fenomeen in België, net als voor het systeem van de dienstencheques, dat het risico op uitbuiting zou verminderen. Maar ze pleitte voor meer bewustmakingscampagnes, een betere verzameling van gegevens en strengere straffen voor de daders. (Belga/WB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier