Begrip voor Van Massenhoven, vragen bij de regering
De manier waarop de regering de nieuwe spoorbaas naar voren schuift, doet politici van oppositie en meerderheid de wenkbrauwen fronsen.
Alle begrip voor de beslissing van Frank Van Massenhoven om zich terug te trekken als topman van de NMBS, maar veel vragen over waarom de regering voor de tweede maal iemand kiest die het spoor niet van binnen en van buiten kent. Dat is de rode draad in de reactie van Kamerleden van oppositie en meerderheid.
N-VA: ‘Banden met Vande Lanotte overduidelijk’
N-VA-Kamerlid Steven Vandeput wil zo snel mogelijk de visie van Jo Cornu in het parlement horen over het spoorbeleid. “Wij hebben alle begrip voor de gezondheidsproblemen van Frank Van Massenhoven, maar vragen ons af waarom de regering de tweede keer op rij kiest voor iemand die het spoor niet van binnen en van buiten kent.
Headhunter Egon Zehnder had nochtans de vorige spoorbaas, Marc Descheemaecker, naar voren geschoven. Bovendien zijn de banden van Cornu met het kabinet Vande Lanotte overduidelijk”, aldus Vandeput. De N-VA vraag zich ook af hoe het zit met de verloning van Cornu na de overgangsfase. “Dat en andere zaken willen wij graag heel snel horen in de Kamercommissie Infrastructuur”, zegt Vandeput.
Groen: ‘Vande Lanotte gedraagt zich als de Bart Verhaeghe van de politiek’
Groen-fractieleider Stefaan Van Hecke heeft alle respect en begrip voor de beslissing van Van Massenhove, maar is verontwaardigd dat de regering in twee dagen tijd willekeurig een nieuwe spoorbaas kiest: “De regering had de nieuwe situatie moeten aanwenden om nu eindelijk deftig te werken via een onafhankelijke en objectieve selectieprocedure van Selor. De willekeurige aanstelling van Jo Cornu is dan ook beschamend. Johan Vande Lanotte (sp.a) gedraagt zich als de Bart Verhaeghe van de politiek.”
Politieke benoemingen staan voor Groen haaks op de waarden en het soort politiek dat de burger van politici verwacht. Bekwame mensen krijgen gewoon zelfs niet de kans om zich kandidaat te stellen voor de functie bij het overheidsbedrijf, aldus Van Hecke “Maar het criterium van Di Rupo, Vande Lanotte, De Crem en De Croo lijkt: Wie heb ik in mijn smartphone zitten?”
CD&V: ‘Verdient de reiziger niet meer respect dan dat?’
Ook CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh heeft respect voor de persoonlijke beslissing van Frank Van Massenhove, maar betreurt de manier waarop de benoeming van de nieuwe NMBS-baas tot stand is gekomen. Er liggen volgens hem heel wat bouwstenen klaar om van de NMBS opnieuw een sterk en betrouwbaar merk te maken.
Het nieuwe vervoersplan van de NMBS dat eind 2014 wordt uitgerold, moet stiptere treinen opleveren. De herstructurering zet de krijtlijnen uit om een sterke operator uit te bouwen waarbij de reiziger opnieuw centraal komt te staan. Maar een goede structuur alleen, ook al is hij een noodzakelijke voorwaarde voor een goede dienstverlening, biedt geen enkele garantie. Het zijn de mensen in die structuur die moeten zorgen voor een goede werking van de spoorwegen, aldus nog de CD&V.
Of Jo Cornu de juiste man op de juiste plaats is, kan alleen de toekomst uitwijzen, maar de manier waarop de aanstelling van de nieuwe CEO is verlopen, doet de wenkbrauwen fronsen. Is dit de manier waarop er omgegaan wordt met de NMBS? Verdient de reiziger niet meer respect dan dat? Voor Jef Van den Bergh is het tijd om die bladzijde om te draaien. (Belga/EE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier