38.000 handtekeningen tegen vervanging F-16’s

Belgisch F-16-gevechtsvliegtuig © Belga

Het platform ‘Geen Gevechtsvliegtuigen’ heeft Kamervoorzitter Siegfried Bracke woensdag een petitie bezorgd met 38.000 handtekeningen tegen de vervanging van de F-16 jachtbommenwerpers van het Belgische leger.

‘Geen Gevechtsvliegtuigen’ is een koepel van ruim 130 verenigingen van het Belgisch maatschappelijk middenveld, waaronder 11.11.11, Greenpeace en Oxfam. Het platform dringt er bij het parlement op aan om werk te maken van een breed maatschappelijk debat rond deze ‘aankoop van de eeuw’.

De opvolging van de F-16’s is al jaren een heet – en duur – hangijzer. Er rijzen heel wat twijfels over het nut van deze gevechtsvliegtuigen. Verder vinden de indieners dat het dossier onvoldoende transparant behandeld wordt.

De petitie vraagt dat een aantal lidorganisaties van het platform gehoord worden in de bevoegde Kamercommissies, dat er volledige duidelijkheid komt over de concrete financiële gevolgen van de aankoop, en dat het beleid en het debat over de eventuele vervanging van de gevechtsvliegtuigen breed en transparant verloopt. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content