Boeken Saskia De Coster over haar roman 'Wij en ik': ‘Het gezin is een soort zelfgebouwde gevangenis’
Opinie | Uschi Cop 'Slutshaming als grote literatuur? "Joe Speedboot" verkiezen tot beste Nederlandstalige roman is een gemiste kans'
Boeken Wekelijks een halfuurtje lezen op school: ‘Jongeren wéten dat al die schermtijd niet goed voor hen is’
Boeken Filosofe Tinneke Beeckman: ‘Verontwaardiging kan gevaarlijk zijn. Iemand is het, en je vraagt je meteen af of jij het ook niet moet zijn’
Gezondheid Gezondheid Arrogant en buitensporige nood aan bevestiging: zo herken je een narcist. In haar boek Narcistisch misbruik in de liefde beantwoordt auteur en autoriteit op het gebied van narcisme Mjon van Oers vijftig vragen over (leven met) narcisten. Knack biedt u graag drie vragen en antwoorden aan. Hoe herken je een narcist, wat zijn typisch narcistische eigenschappen, en wat is het verschil tussen een psychopaat, een sociopaat en een narcist?
Column | Pat Donnez Column | Pat Donnez 'Je moet netelige kwesties niet mijden: kies voor empathisch pragmatisme' In '9 regels om in 8 te nemen' houdt Pat Donnez een hartstochtelijk pleidooi voor ‘empathisch pragmatisme.’ Wat als we zouden leren om compromissen te sluiten zonder onszelf te compromitteren? Het boek is evenzeer een manifest voor onbevangenheid dat de ambitie koestert om in sombere tijden enig soelaas te bieden. ‘Klaag niet over het donker, maar steek liever een kaars aan.’ We bieden u graag een fragment aan.
Boeken Boeken Nobelprijs Literatuur gaat naar Zuid-Koreaanse Han Kang De Nobelprijs voor Literatuur gaat dit jaar naar de Zuid-Koreaanse Han Kang. Dat heeft de Zweedse Academie donderdag bekendgemaakt in Stockholm. Ze krijgt de prijs voor "haar intense poëtische proza".
Boeken Boeken ‘Nobelprijs literatuur: waarom ik donderdag in volle spanning naar een enorme houten deur kijk’ De aankondiging van ‘s werelds bekendste literaire onderscheiding is verschrikkelijke televisie, en toch is het zó verslavend.
Boeken Boeken Pedofilie als onderwerp in de kunst: ‘Onze afkeer is niet biologisch maar cultureel’ Mijn lieve gunsteling van Lucas Rijneveld, door het Time to Read-panel van Knack uitgeroepen tot hét recente boek dat u gelezen moet hebben, vertelt het verhaal van een 49-jarige man die een 14-jarig kind misbruikt. Een bijzonder heftig onderwerp, maar Rijneveld komt er anders dan anderen mee weg. Omdat het zo geweldig goed geschreven is? Of speelt er nog wat anders mee?
Boeken Boeken Misdaadauteur Christian De Coninck: ‘Vandaag put ik veel meer innerlijke tevredenheid uit het schrijfproces’ ‘Twintig jaar geleden lag ik in het ziekenhuis’, vertelt Christian De Coninck. ‘Ik was niet ziek, maar moest een therapie volgen. Om de tijd zoek te maken, begon ik een politieroman te lezen. Midden in dat boek stootte ik plots op een kanjer van een procedurefout.’
Boeken Boeken Tom Lanoye op derde plaats in Knacks top 50 beste boeken: ‘Ik ga niet klagen over dit resultaat’ Toen Knack een brede rondvraag begon naar ‘de beste vijf Nederlandstalige boeken sinds de eeuwwisseling’ was Tom Lanoye er als de kippen bij. ‘Ik ben, zoals de meeste mensen, dol op lijstjes.’
Boeken Boeken Auteur Annet Schaap: ‘Ik wilde met Lampje een verhaal schrijven over de echte dingen in het leven’ Het boek prijkt al jaren op één in de Grote Vriendelijke 100, de lijst met meest geliefde kinderboeken aller tijden. Lampje van Annet Schaap haalde, als enige kinderboek, Knacks top tien.
Boeken Boeken Literatuurprofessor Kevin Absillis: ‘Waar zijn al die uitstekende jeugdschrijvers gebleven?’ Kevin Absillis, hoogleraar moderne Nederlandstalige letterkunde, ziet opmerkelijke verschuivingen in de appreciatie van literatuur.
Boeken Boeken Tommy Wieringa over de beste 50 Nederlandstalige boeken van deze eeuw: ‘Dit is geen klein bier’ 'Welke vijf origineel in het Nederlands geschreven boeken - romans en literaire non-fictie - die verschenen zijn sinds 1 januari 2000 vond u de beste?’ Die vraag stelden we aan 80 Vlaamse schrijvers, uitgevers, boekhandelaren en veellezers (*). De antwoorden werden de basis voor een top 50 waarvan we hopen dat hij uw leeslust nog vergroot. Op één? Joe Speedboot van Tommy Wieringa, met wie we de lijst samen doornemen. ‘Deze lijst viert de verbeelding.’
Boeken Boeken Vergroot uw leeslust: dit zijn de beste 50 Nederlandstalige boeken van deze eeuw Please write your introduction text here
Boeken Boeken Hoe vinden we ons leesplezier terug? 'Het motiveert om er iets collectiefs van te maken, precies wat Time to Read wil doen' ‘Time to Read’ is een noodzakelijk initiatief, vindt leesexpert Frank Hakemulder. ‘Wie vooral korte tekstjes leest, leest oppervlakkig.’
Boeken Boeken Knacks grote Time to Read-enquête: ‘Een steeds grotere groep jongeren leest graag en veel’ Ruim 62 procent van de Belgen zou graag meer boeken lezen. De leeshonger is nog een stuk groter bij vrouwen én – weg met het doemdenken! – bij jongeren, blijkt uit Knacks grote Time to Read-enquête.
Boeken Boeken Bart Van Loo: 'Er is duidelijk nog een groot publiek dat zin heeft om in een lang verhaal te verdwijnen' Bestsellerauteur Bart Van Loo worstelt met zijn smartphone om te focussen op het schrijven van dikke boeken. ‘Ook lezers mogen een beetje werken, toch?’
Boeken Boeken Filosofe Tinneke Beeckman schrijft nu beknopter: ‘Ik merk dat mensen ongeduldiger geworden zijn' Filosofe Tinneke Beeckman zegt dat haar schrijfstijl de laatste jaren wel veranderd is. ‘Mensen willen meteen weten waar het naartoe gaat. Dat dwingt je na te denken over wat je echt wilt zeggen.’
Boeken Boeken Time to Read-project van Knack: vooral vrouwen en jongeren hunkeren naar boeken Ruim 62 procent van de Belgen wil meer boeken lezen. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Kantar, in opdracht van Knack en Le Vif. Met die enquête geven we het startschot voor ‘Time to read’, een project waarmee we onze smartphoneverslaving te lijf willen gaan en het plezier van het lezen willen herontdekken.
Boeken Boeken Schrijfster Anneleen Van Offel: ‘Ik voel hoe ik echt rouw om mijn zoontje’ ‘Ik denk momenteel veel na over verdriet na zwangerschapsverlies. Wanneer het anderen overkwam, raakte het me heel erg, maar van mezelf dacht ik dat ik eerder rationeel met het verdriet zou omgaan. Wij zijn rond veertien weken te weten gekomen dat ons kindje ongelooflijk beperkt door het leven zou moeten gaan. Het zou een heel …
Boeken Boeken Stefaan Van Brabandt, filosoof enn theatermaker: ‘De kunst is om twijfel in kleine dosissen te injecteren’ ‘Twijfel is het begin van alle wijsheid. Ik vier dan ook voluit de twijfel in mijn leven. Dat betekent niet dat ik voortdurend van gedachte verander, wél dat ik er principieel van uitga dat ik me altijd kan vergissen en bereid ben om mijn eigen standpunten te herzien. Het uitgangspunt van wetenschap is dat kennis …
Opinie | François Levrau Opinie | François Levrau 'Mooie mensen: een kwestie van esthetiek en ethiek?' Een toevallige ontmoeting op een Italiaans terras zet François Levrau aan het eind van deze zomer aan het filosoferen over het verband tussen ethiek en esthetiek. ‘Hoe wil je in de blik van de ander verschijnen?’
Boeken Boeken Het succes van Bart Van Loo en zijn Bourgondiërs: heeft de geschiedenis historici nodig? Met Stoute Schoenen heeft Bart Van Loo een vervolg klaar op de bestseller De Bourgondiërs, en het succes zal er niet minder op zijn. De vraag moet gesteld: wat kunnen schrijvers zoals hij dat professionele historici niet kunnen?
Boeken Boeken Exclusieve voorpublicatie: Stoute schoenen, het nieuwe boek van Bart Van Loo Van De Bourgondiërs, de geschiedenis van wat meesterverteller Bart Van Loo ‘ons oerverhaal’ noemt, werden 375.000 exemplaren verkocht. Op 3 september verschijnt de opvolger, Stoute schoenen, waarin hij een wandeling maakt langs de cruciale plekken uit die periode. Van Loos missie: geschiedenis tastbaar maken. Hij slaagt, alweer, met brille.
Boeken Boeken Van jetset tot Boko Haram: auteur Edna O’Brien is niet meer ‘Geef die Nobelprijs aan Edna O’Brien’, schreeuwde de krant NRC in 2019. De Ierse schrijfster kreeg hem helaas niet. Later evenmin. Maar het woelwater dat op haar 93e in Londen overleed, blijft voor altijd een van de grootste auteurs van haar land. De vrouw komt uit Tuamgraney, hartje Ierland, 380 inwoners en 1270 schapen rijk. …
Column | Amir Bachrouri Column | Amir Bachrouri ‘Waarom is het bon ton om niet meer te lezen?’ ‘Een wereld waarin niet gelezen wordt, is een wereld waarin de mens in ieder van ons verdwijnt’, schrijft columnist Amir Bachrouri.
Boeken Boeken Afscheid van Albanese meesterschrijver Ismail Kadare: ‘Ik was nooit een dissident’ In Tirana begaf het hart van de 88-jarige Ismail Kadare het. De beste Albanese schrijver ooit miste bij herhaling een verdiende Nobelprijs. Maar hij klopte voor de allereerste Man Booker International Prize kleppers als Philip Roth en Gabriel Garcia Márquez.Kadare komt uit Gjirokastër, een burchtstad in het toenmalige koninkrijk met lelijke vrouwen en mooie paarden …
Boeken Boeken Bij de dood van schandaalauteur Jan Cremer: ‘Het moet een geweldig smerig boek zijn’ Vorige week overleed schrijver Jan Cremer (1940-2024). ‘Schandaalauteur’ maar ook ‘succesauteur’ waren de vaste epitheta voor de Nederlander die tientallen miljoenen boeken verkocht met machistische verhalen vol seks, drank en geweld.
Maatschappij Maatschappij Schrijver Dimitri Verhulst onder vuur over minderjarige meisjes: ‘Hij botst met de tijdsgeest’ In interviews over zijn nieuwe boek vertelt schrijver Dimitri Verhulst hoe hij als animator in een hotel bonussen kon krijgen als hij met minderjarige meisjes naar bed zou gaan. Rechts en links Vlaanderen reageren geschokt. ‘Omdat hij de moraliserende blik achterwege laat’, duidt cultuursocioloog Walter Weyns.
Boeken Boeken Uit liefde voor Milena: Hilde Van Mieghem over de troost van Franz Kafka Honderd jaar geleden begon Franz Kafka aan de brieven naar zijn geliefde Milena. Actrice en regisseur Hilde Van Mieghem schrijft over Kafka en hoe die haar overal volgt, al heel haar leven lang en zeker in coronatijden.
Opinie | Jurgen Masure Opinie | Jurgen Masure 'Kafka als therapeut: een gids door deze maffe, wonderlijke wereld' 'Een eeuw na zijn overlijden blijft Franz Kafka, de beroemdste einzelgänger uit de wereldliteratuur, een iconisch literair monument met wijze, therapeutische lessen voor deze gekke, soms absurde tijden', schrijft Jurgen Masure.
Boeken Boeken Het Berlijnse avontuur van Franz Kafka: alles beter dan Praag 3 juni markeert de 100e sterfdag van de Joods-Duitse schrijver Franz Kafka. In zijn laatste jaar ruilde hij Praag in voor het door crisissen geplaagde Duitsland. Over die periode schreef Piet de Moor het boek Met Kafka in Berlijn. Een voorpublicatie.
Boeken Boeken Schrijver Chris Ceustermans: ‘Niet twijfelen zorgt soms voor extremistische uitwassen’ ‘In 1989 schoot Joeri, een van mijn beste jeugdvrienden, zich dood in Leuven’, vertelt Chris Ceustermans. ‘Hij was een Hongaarse vluchteling, die voor de antiregimepers werkte en gevolgd werd door de geheime diensten. Zijn dood was een grote shock voor mij. ‘Al vijfendertig jaar kleeft zijn verhaal aan mij. Tijdens corona heb ik beslist er …
Sport Sport 1974: het jaar waarin sportgoden als Merckx, Cruijff en Ali weer mensen werden In 1974 zag radiojournalist Jan Wauters hoe Muhammad Ali de wereldtitel boksen heroverde, hoe Eddy Merckx zijn vijfde Tour won en hoe Johan Cruijff zijn enige kans op een wereldbeker verkeek.
Boeken Boeken Schrijfster Diane Broeckhoven twijfelt zelden: ‘Het kan mij niets meer schelen wat anderen van mij denken’ ‘Ik ben amper veranderd’, vertelt Diane Broeckhoven. ‘Als kind al wist ik dat ik ooit schrijfster zou worden. Ik ben een vriendelijk madammeke, maar ik was ook heel ambitieus. Ik wilde tot de beste schrijvers van mijn generatie behoren. De wereld mocht vergaan, maar ooit zou ik die droom waarmaken. Niet alles is gelopen zoals …
Boeken Boeken Van stokoude typemachine tot speelplaatsrevolutie: het bewogen ontstaan van 'Het ei van oom Trotter' Niemand die meer Vlaamse kinderen aan het lezen heeft gekregen dan Marc de Bel. Hoe werd de gewezen onderwijzer uit Kruisem de populairste jeugdauteur van Vlaanderen? Dat verhaal vertelt journalist Jasper Van Loy in 'Belhamel' (Houtekiet). In dit fragment gaan we helemaal naar het begin, en de ontstaansgeschiedenis van 'Het ei van oom Trotter'.
Boeken Boeken Kerstening in Vlaanderen in vroege middeleeuwen: 'Promotie van lokale heiligen kaderde in een bewuste propaganda-aanpak' In Hak om, die boom. Een verhaal van de kerstening in Vlaanderen (Ertsberg) neemt historicus Geert Berings de lezer mee naar de tijd van de zendelingen Amandus en Eligius, die door onze streken trokken om de nog heidense bevolking te bekeren. We bieden u hier een fragment aan.
Boeken Boeken Haatradio tegen de nazi’s: dit was de meestertruc van Der Chef in de Tweede Wereldoorlog Oorlogen worden niet alleen op het slagveld maar ook in de media uitgevochten. Adolf Hitler gebruikte de leugen om zijn doel te bereiken, net zoals Vladimir Poetin nu. In Zo win je een propagandaoorlog ziet journalist en onderzoeker Peter Pomerantsev duidelijke parallellen tussen de Tweede Wereldoorlog en de oorlog in Oekraïne. Een voorpublicatie.
Boeken Boeken Oud-president Nicolas Sarkozy over de Oekraïne-oorlog: ‘Deze crisis heeft al te lang geduurd. We dansen op de rand van de vulkaan’ Gedurende zijn presidentschap besteedde Nicolas Sarkozy speciale aandacht aan de relatie met Rusland. In Tijden van confrontatie, zijn autobiografie die eerstdaags verschijnt, analyseert de voormalige Franse president de Russisch-Oekraïense oorlog. Een voorpublicatie.
Boeken Boeken Wereldboekendag: 100 boeken onder de 100 pagina's Tijd is een luxe, dus lees korte boekjes. Op deze Wereldboekendag ontnemen we u elk excuus om geen boek te lezen. Geen tijd? Lees de honderd van Knack.be.
Boeken Boeken 'Het is geen toeval dat er te veel ct-scans worden gemaakt' In het nieuwe boek '10 franke vragen aan Frank' gaat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke ging in gesprek met journalist Mark Coenen en onthult hij zijn visie op de toekomst van de gezondheidszorg in ons land aan de hand van tien vragen, waarbij solidariteit en wetenschap centraal staan. Wij bieden u hier al een fragment aan uit de vraag: 'Worden de ziekenhuizen van de toekomst onbetaalbaar, of zijn ze dat al?'
Cultuur Cultuur Schrijfster Jessa Wildemeersch: ‘Hoe heerlijk zou het zijn als we elkaar in het openbaar de liefde mogen verklaren?’ ‘Vroeger was ik heel spontaan. Ik had het hart op de tong. Zwijgen was zilver, spreken goud: dat was mijn levensmotto. Tot een paar gebeurtenissen alles veranderd hebben. Een voorval herinner ik me nog glashelder. Rond mijn twintigste was ik heel verliefd op iemand. Ik vond er niet beter op dan mijn liefde te verklaren …
Boeken Boeken Van duimschroeven tot dildo's: de geschiedenis van de vrouw in 100 voorwerpen Wat zijn de objecten die het zijn van een vrouw definiëren? Welke voorwerpen beschrijven het leven als vrouw door de eeuwen heen? Er zijn talloze manieren om een verhaal over vrouwen te vertellen. Journaliste en auteur Annabelle Hirsch doet het in 'De geschiedenis van de vrouw in 100 voorwerpen' aan de hand van objecten, waaronder deze zes.
Opinie | Emiliano Acosta Opinie | Emiliano Acosta 'Kant herdenken ‘mag’ niet alleen, het is vandaag meer dan ooit nodig' Filosoof Emiliano Acosta staat stil bij de driehonderste verjaardag van de geboorte van de Duitse filosoof Immanuel Kant. 'Het werk van her-denken hoeft zich niet per se te beperken tot een kritisch revisionisme van de donkere kant van Kant.'
Boeken Boeken 'Zet een kunstwerk op een verboden lijst, en het wint paradoxaal genoeg aan waarde' 'Zet een boek op de zwarte lijst en lezers zullen des te gretiger op jacht gaan naar een exemplaar. Hetzelfde geldt voor muziek', schrijft Roderik Six in dit essay dat verscheen naar aanleiding van een concertreeks in het teken van Entartete Musik. in samenwerking met de stad Mechelen en Kazerne Dossin
België België Darya Safai (N-VA) in haar nieuwe boek: zonder Hamas kon Gaza een toeristisch paradijs zijn In Van de cel naar de Kamer richt Kamerlid Darya Safai (N-VA) haar pijlen op de islam. Die religie zorgt al heel haar leven voor bedreigingen, eerst in haar thuisland Iran, en nu ook in België.
België België Auteur Rutger Bregman: ‘Geef 10 procent van je inkomen aan goede doelen’ Het is niet heel erg moeilijk om de ideeën van Rutger Bregman als belegen clichés samen te vatten. Dat geldt ook weer voor z’n nieuwste boek, Morele ambitie, dat volgende week verschijnt: iedereen moet zich wat meer inzetten voor een betere wereld, in plaats van er alleen maar tot in den treure over te blijven …